naturlig indfarvning, kemifri, elemental coloring
  • Naturlig indfarvning
  • Værdikæde

Naturlig farvning

Et grundelement i sund fornuft

For os er det essentielt, at vores produkter bliver farves af naturen. Vores indfarvning er 100% plantebaseret, hvorfor den er nænsom mod huden. Hos os finder du ingen former for syntetiske kemikalier eller andre stoffer, du ikke kan udtale navnet på, nogen steder i vores værdikæde.

I dag bliver alt konventionelt tøj indfarvet med syntetiske kemikalier. Det gælder uanset, om det er økologisk bomuld, uld eller bambus. Når man tænker på, at det er tekstiler du putter direkte på din egen – eller dine børns hud – så synes vi, at det ret dumt. Vi bruger i stedet en nyudviklet indfarvnings teknik, hvor vi forfiner brugen af planterester fra fødevareindustrien til indfarvningen af ren, GOTS certificeret økologisk bomuld.

Du tænker sikkert, at det lyder nemt. Men det har faktisk taget os fire år at udvikle den her teknik, så den nu sidder lige i skabet og giver dig en god oplevelse.

Basics farvet af planter

Vores indfarvningsmaterialer er som nævnt restprodukter fra landsbrug- og fødevareindustrien. Blandt andet granatæbleskaller, frugten fra valnødder, olivenblade og blomsten fra Valonia træet. På den måde bruger vi hverken fødevarer eller landbrugsjord til at udvinde vores indfarvningsmaterialer, men vi bruger i stedet rester, som ville være gået til spilde. Alle restprodukterne bliver tørret og knust, før de er klar til at blive blandet til vores ønskede farver.

Vores grønne og lyse farver er farvet med olivenblade og blomsten fra Valonia træet, mens vores blå og rødlige farver er farvet med granatæbleskaller, frugten fra valnødder og olivenblade.

Forholdet de forskellige farver blandes i, for at opnå den ønskede farve, er forskellig fra gang til gang. Det skyldes, at farveintensiteten i de naturlige ingredienser varierer fra sæson til sæson grundet mængden af sollys, vand og temperaturen, som planterne har været udsat for. Variationen i farveintensiteten betyder, at vores farvepallette kan variere, hvorfor det ikke altid er muligt at tilbyde samtlige farver hele året rundt.

Det er lidt ligesom at spise i sæson.

Vi blander desuden den naturlige farve med et lermineral, som åbner bomuldsfibrene op. Det gør, at fibrene tager imod indfarvningen bedst muligt.

Indfarvningen sker kun med naturlige elementer og det betyder, at farverne har en naturlig udvikling. Når du bruger vores basics vil de udvikle sig naturligt. De vil få et unikt, "stonewashed" udtryk. Jo mere du bruger dem, jo mere unikt vil farven udvikle sig.

 

Vi ønsker udelukkende at bruge naturens egne materialer i vores produkter, hvilket også gælder naturens egne farver. Vores farvepallette er den samme som den, naturen kan tilbyde - intet mere. Vi har f.eks. ikke fundet et naturligt indfarvningsmateriale, som kan give os farver som mørkeblåt eller sort endnu, hvorfor de ikke er en del af vores pallette.

Udviklingen af den nye indfarvningsteknik fortsætter, hvor ingredienserne blandes på nye måder og nye farver testes. På den måde kommer der løbende flere farver til og udvider vores naturlige farve sortiment.

Færre ressourcer

Den naturlige indfarvnings med restprodukter fra landbruget betyder, at vi ikke bruger nogen former for kemikalier. Det giver os samtidig den effekt, at den naturlige indfarvningsproces bruger 81% mindre vand end konventionel, kemisk indfarvning. Den naturlige indfarvning bruger 12 liter vand pr. kg farvet stof, hvor den konventionelle indfarvning bruger 64 liter vand pr. kg farvet stof. Det skyldes, at indfarvningstiden er halveret, fordi der ikke skal skylles kemirester ud af stoffet under indfarvningsprocessen. 

Samtidig er energiforbruget mindsket med 65% energi i forhold til konventionel indfarvning, fordi temperaturen under indfarvningen er mindsket. Det sker, fordi det naturlige indfarvningspulver bliver aktiveret ved lavere temperaturer end de kemisk fremstillede.

Vi ønsker at bevise, at tøj og tekstiler kan produceres og sælges på en ny måde. Her er naturlig indfarvning et afgørende element for os. Alle vores basics er naturlig indfarvet, fordi vi tror på at naturligt farvet tøj og tekstiler kan være med til at udvikle en mere ansvarlig produktion og forbrug.

Basics til alle